Varmistettua vesihuoltoa

Rovaniemellä toimiva Napapiirin Vesi Oy on osa Napapiirin Energia ja Vesi (Neve) -konsernia. Yhtiö vastaa Neven toimialueen talous- ja jätevesihuollosta.

Napapiirin Vesi Oy:llä on vesijohtoverkostoa noin 2200 kilometriä ja viemäriverkostoa noin 800 kilometriä. Vesihuoltoon liittyvistä sähköteknisistä kunnossapito-, korjaus- ja huoltotoimenpiteistä vastaa Ellappi 24/7-periaatteella.

Ellapin arkisia työkohteita ovat muun muassa erilaisten pumppujen, säädinten, antureiden ja mittareiden huollot, korjaukset ja asennukset. Osaava kumppani on mukana myös uudisrakentamisessa sekä saneerauksissa, joissa sähköautomaatiokeskuksia uusitaan ja päivitetään ajan tasalle.

Ennakointi on etusijalla

Neven sähkö- ja automaatioinsinööri Sampo Liekosen mukaan vesihuollon toimivuus on tänä päivänä entistä enemmän sähkölaitteiden ja niihin liittyvän automaation varassa. Siksi niiden kunnossapidon ja huollon on oltava Ellapin kaltaisten kokeneiden ammattilaisten käsissä.

“Etenkin maakunnan puolella jo yhden vedenottamon sähkökatkos saattaa näkyä asiakkaalla hyvinkin nopeasti. Kaupunkialueella vedentulo on sen sijaan varmistettu useampaa reittiä. Pidemmissä sähkökatkoissa voidaan käyttää apuna varavoimakoneita”, Liekonen kertoo.

Hän korostaa ennakoivan kunnossapidon merkitystä. Kun käyttöikänsä loppua lähestyvät osat ja komponentit vaihdetaan ajoissa, vältytään varmimmin myös ikäviltä yllätyksiltä vesihuollossa.

“Vajaa puolet työstä on tätä äärimmäisen tärkeää ennakoivaa kunnossapitoa, jonka Ellappi on hoitanut kiitettävästi”, Liekonen kertoo.

Asennetta ja osaamista

Oman lisänsä huoltotöihin tuovat paikalliset pohjoiset olosuhteet, jotka etenkin talvikuukausina voivat olla varsin haasteellisia. Lisäksi osaan kohteista pääsee vain moottorikelkalla.

Vikapäivystys toimii ympärivuorokautisella periaatteella ja myös viikonloppuisin.

“Työkohteet ja olosuhteet eivät etenkään jätevesipuolella ole aina kaikkein miellyttävimpiä. Ellappilaisten asenne, osaaminen ja sitoutuminen saavat kuitenkin meiltä täydet pisteet”, Liekonen kiittelee.