Ellappi tuo valoa kaduille ja kulkuväylille

Katu- ja ulkovalaistus on taajama-alueilla ja vilkkaimmilla ulkoilureiteillä jo niin arkinen asia, että se havaitaan vasta lamppujen pimentyessä. Pimentyneistä katuvaloista voi kaupunkilainen ilmoittaa oheisen linkin kautta. Ilmoituksen perusteella toimitetaan paikalle tarvittava kunnossapito.

Rovaniemen kaupungin alueella katu- ja ulkovalaistuksen toimivuudesta ja kunnossapidosta vastaa Ellappi Oy. Sen vastuulla ovat katujen, latu- ja ulkoilureittien sekä eri puolilla kaupunkia sijaitsevien ulkoliikuntapaikkojen valaistus.

Yhtiö huolehtii myös siitä, että esimerkiksi keskustan torialueen valaistus on kunnossa – aina jouluvaloja myöten. Jouluvalot syttyvät torialueelle marraskuun alussa ja tuikkivat pitkälle tammikuun puolelle. Keskusta-alueen näyttävä valaistus on tärkeä tekijä myös alati kasvavien matkailijamäärien vuoksi.

Valaistus tuo myös turvaa

Katu- ja ulkovalaistuksen lisäksi Ellappi vastaa kantakaupungin liikennevalojen toimivuudesta ja häiriöiden korjauksista. Yhtiön ammattilaiset kurvaavat paikalle myös silloin, jos katuvalo- tai liikennevalopylväs vaurioituu esimerkiksi kolaroinnin seurauksena.

Rovaniemen kaupungin sähköinsinööri Marko Raution mukaan normaalien huolto- ja korjaustöiden lisäksi tärkeällä sijalla on ennakoiva kunnossapito. Sen myötä monia vikoja ja häiriöitä pystytään välttämään jo hyvissä ajoin ilman ikäviä katkoksia.

”Täällä pohjoisessa on valoisan kesän jälkeen pitkä kaamosjakso. Toimiva katu- ja ulkovalaistus on paitsi mukavuus- myös turvallisuustekijä. Siksi sen on oltava aina kunnossa”, Rautio tähdentää.

Uutta tekniikkaa vanhan tilalle

Ellappi-haalarit ovat tuttu näky myös kohteissa, joissa rakennetaan kokonaan uutta katuvalaistusta tai modernisoidaan vanhaa pylväs- ja valaisinkantaa.

Uutta tekniikkaa asennettaessa huomioidaan entistä enemmän energiansäästö- ja ympäristönäkökulmat. Esimerkiksi katuvalaisimia vaihdettaessa siirrytään asteittain leditekniikkaan.

”Yhteistyö Ellapin kanssa on ollut todella sujuvaa, mikä näkyy pimeänä aikana myös kaikille kaupunkilaisille”, Rautio toteaa.