Sujuvaa sähköasema­yhteistyötä

Koillis-Lapin Sähkö Oy on sähkönsiirtoyhtiö, joka toimii Kemijärven, Sallan, Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien alueella.  Yhtiö ulkoisti sähköasemiensa huollon ja kunnossapidon vuoden 2018 alussa Ellapille.

Ellapin vastuulla ovat sähköasemien kuukausittaiset huolto- ja tarkastuskierrokset sekä niissä olevien laitteistojen asennus- ja viankorjaustehtävät.

Verkkopäällikkö Jukka Ojalan mukaan yhteistyö on sujunut kaikin puolin kitkattomasti. Koillis-Lapin Sähkön kahdeksan sähköasemaa sijaitsevat eri puolilla yhtiön toimialuetta ja pisimmillään noin sadan kilometrin päässä toisistaan.

Ellap hoitaa niitä omatoimisesti lähettäen tarkastuskierroksilta ajantasaiset huoltoraportit ja toimenpide-ehdotukset Koillis-Lapin Sähkölle.

”Sähköasemat ovat verkon kriittisiä risteyskohtia ja pimentyneen aseman korvaaminen toisella jakelureitityksellä on haasteellista. Siksi tällainen ammattilaisten käsissä oleva ennakoiva ja säännöllinen kunnossapito on äärimmäisen tärkeää”, Ojala painottaa.

Aina vioilta ei kuitenkaan vältytä ja etenkin talvisaikaan niihin on pystyttävä reagoimaan nopeasti.

”Jakeluhäiriö saa puhelimet pirisemään, mutta etenkin pakkaskautena sähkökatko aiheuttaa nopeasti muutakin vahinkoa. Silloin on porukasta löydyttävä asennetta ja osaamista”, Ojala muistuttaa.

Samalla hän korostaa, että yhteistyössä on pohjimmiltaan kyse palvelutason ja toimitusvarmuuden turvaamisesta. Omaa huoltotoimintaa olisi Ojalan mukaan ollut vaikea kehittää pienin resurssein eteenpäin.

”On järkevämpää antaa tällaiset kunnossapito- ja asennustyöt alan todellisille ammattilaisille. Samalla voimme itse keskittyä ydinliiketoimintaamme eli sähkönjakeluun”, Ojala lisää.

Ellapin valinta kunnossapitokumppaniksi oli verkkopäällikön mukaan lopulta helppo päätös.

”Sähköasemat vaativat paljon erikoisosaamista ja sitä oli tarjolla riittävästi vain Ellapilla. Yhteistyö on sujunut kaikin puolin kiitettävästi.”