Kaikki kelit kestävää kumppanuutta

Tunturiverkko Oy on Inergia Oy:n ja Utsjoen Sähköosuuskunnan yhteinen verkkoyhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2011.

Yhtiön toimialue on maantieteellisesti harvinaisen laaja, sillä se on noin seitsemän prosenttia koko Suomen pinta-alasta. Ylläpidettävää sähköverkkoa on yli 2 300 kilometriä ja se ulottuu Sodankylän Kakslauttasesta aina Nuorgamiin ja Näätämöön asti.

Sähköverkon urakoinnista on vastannut alusta lähtien Ellappi. Tunturiverkon verkkoliiketoiminnan johtajan Tommi Koskisen mukaan paikallinen yhteistyö on elinehto koko verkkoinfran ja sähkönjakelun toimivuudelle.

“Ei meidän kaltaisen yhtiön omat resurssit millään riitä näin valtavan toimialueen hoitamiseen. Me hoidamme urakointiin liittyen lähinnä ennakoivan kunnossapidon ja energiamittauksen. Kaiken muun hoitavat Ellapin ammattilaiset 24/7-periaatteella”, Koskinen kertoo.

“Lisähaastetta tuovat pitkät välimatkat ja ajoittain hyvinkin haastavat työskentelyolosuhteet. Ne eivät täkäläisiin keleihin tottuneita ammattilaisia kuitenkaan hätkäytä”, hän kiittelee.

Ennakointi etusijalla

Useimmat satunnaiset jakeluhäiriöt saadaan kuntoon Tunturiverkon valvomosta muutamassa minuutissa. Jos katkos kestää yli 15 minuuttia, lähtee paikalle Ellapin “vikapartio”, joka samalla tarkistaa korjauskohteen muunkin toimivuuden. Jos silmiin osuu vaihtoikää lähestyviä komponentteja, ne vaihdetaan mahdollisuuksien mukaan samalla kertaa.

Koskisen korostaakin, että tällainen ennakoiva kunnossapito on yksi jakeluverkon toimivuuden kulmakivistä.  Kun välimatkat ovat parhaimmillaan satoja kilometrejä, kannattaa samalla reissulla hoitaa mahdollisimman moni asia kuntoon.

“Etenkin talvisaikaan viat ja jakeluhäiriöt on korjattava nopeasti. Asutuksen lisäksi toimialueellamme on paljon matkailuliiketoimintaa, jolle vähänkään pidemmät sähkökatkokset voivat aiheuttaa monenlaista harmia”, Koskinen lisää.

Osaava uudisrakennuskumppani

Monien muiden verkkoyhtiöiden tavoin myös Tunturiverkko parantaa jakeluvarmuuttaan maakaapelein ja siirtämällä vanhoja metsiin pystytettyjä avojohtolinjoja teiden varsille.

Myös avojohtolinjoja raivataan leveämmäksi. Näin vältytään lumikuorman tai myrskyn kaatamien puiden aiheuttamilta vahingoilta.

“Tässäkin Ellappi on osaava kumppani, joka tuntee paikalliset olosuhteet ja sen haasteet”, Koskinen toteaa.